Sosyal Medya

Güncel

Deniz Zeyrek: Görüşmeyi Gül değil, Davutoğlu istemiş ve Gül aday olursa Erdoğan’ın yanında yer alacağını söylemiş

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, Gül'ün adaylık sürecinde yaşanan diplomasiyi köşesinde değerlendirdi.



Saadet Partisi üyelerinin ve CHP’li bazı isimlerin yürüttüğü “arka kapı diplomasisi”, Saadet Partisi Lideri Temel KaramollaoÄŸlu’nun açıktan yaptığı ziyaret, Gül’ün katıldığı Saadet Partisi etkinlikleri…

Bunların hepsi, Gül’ün cumhurbaÅŸkanı adayı olması için yaÅŸanan “ikna trafiÄŸi”nin bir parçasıydı.

Çok gündeme gelmedi ama Gül, geride bırakmak üzere olduÄŸumuz bu hafta boyunca, aynı zamanda “Aday olma” telkinlerinin yapıldığı bir trafiÄŸin de uÄŸrak noktası oldu. AK Parti kanadı, aday olmaması için Gül’le bir ‘arka kapı diplomasisi’ yürüttü. Bu çerçevede birçok görüşme olabilir ama üç tanesi dikkat çekiciydi. 
 
Ä°lki, eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun Gül ile yaptığı bir görüşmeydi. Hafta başında gerçekleÅŸti ve DavutoÄŸlu salı günü CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın konuÅŸtuÄŸu AK Parti grup toplantısına katılmayınca TBMM koridorlarında ve AK Parti kulislerinde “Gül’le mi hareket edecek” sorusu konuÅŸuldu. DavutoÄŸlu’na yakın isimler, kendisinin biraz rahatsız olduÄŸu için grup toplantısına katılamadığını söylediler. Bir süre sonra DavutoÄŸlu kanadından bilgi alan bazı meslektaÅŸlarımız, Gül’ün DavutoÄŸlu’nu çağırıp “birlikte hareket etmeyi” teklif ettiÄŸini, DavutoÄŸlu’nun da “Benim yerim belli” diyerek bu teklifi geri çevirdiÄŸini yazıp söylediler. DavutoÄŸlu da dünkü basın toplantısında görüşmenin Gül’ün davetiyle gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi ve sadece CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı desteklediÄŸini açıkladı. 
 
DavutoÄŸlu’nun bu açıklaması ile çevresinin “Gül destek talep etti” bilgisini yayması, Gül tarafında bir ÅŸaÅŸkınlığa neden oldu. Zira onlara göre iki aracı ısrar ettiÄŸi için Gül, DavutoÄŸlu’na randevu verdi ve görüşmenin içeriÄŸi de “destek isteme” ÅŸeklinde olmadı. 
 
Ä°ki tarafı da dinleyince ÅŸu sonuca vardım: Görüşmeyi Gül deÄŸil, DavutoÄŸlu istemiÅŸ ve Gül aday olursa ErdoÄŸan’ın yanında yer alacağını söylemiÅŸ.
 
Bu sürecin ikinci önemli görüşmesi, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile AK Parti kurucularından Bülent Arınç’ın görüşmesiydi. Sürpriz bir görüşmeydi ve baÅŸ baÅŸa yapıldığından dışarı pek fazla bilgi sızmadı. Ancak Arınç’a yakın kaynaklar, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın doÄŸrudan Gül’e iletilmek üzere Arınç’a bir mesaj vermediÄŸi bilgisini paylaÅŸtı. Arınç, Gül’ün zor zamanlarında kendisini yalnız bıraktığına inanıyor, bu nedenle zaten uzun zamandır Gül’le diyalog kurmuyordu. Bu nedenle görüşme sonrasında Gül’e herhangi bir mesaj iletmeyeceÄŸini, ancak kendi tavrını ortaya koyabileceÄŸini gösterdi. Görüşme çıkışında yaptığı açıklamada AK Parti’ye baÄŸlılığının altını kalın bir çizgiyle çizerek Gül’e “Bir planın varsa bana güvenme” mesajı verdi.
 
Gelelim son görüşme iddiasına (özellikle “iddia” diye yazıyorum, çünkü kayıt dışı -off the record- teyit ettiÄŸim bu bilgi henüz kendileri tarafından resmen açıklanmadı). Bu iddiaya göre Gül’le uzun yıllar yakın çalışmış, hatta arkadaÅŸ olmuÅŸ iki önemli isim Ankara’dan Ä°stanbul’da giderek Gül’ü ziyaret etmiÅŸ. Kaynaklarım, ziyaretin gündeminin Suriye baÅŸta olmak üzere güncel dış politika ve savunma konuları olduÄŸunu söyledi. Ancak ‘Söz konusu isimler böyle kritik bir dönemde Gül’ün yanına gitmiÅŸse orada seçimlerin ve CumhurbaÅŸkanlığı adaylığının konuÅŸulmaması mümkün mü?’ diye sorarsanız, gönül rahatlığıyla “Evet” yanıtını veremem. 
 
BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın Ä°spanya dönüşü verdiÄŸi mesajı da yazdıklarıma eklemek isterim. Hepsini birlikte ele alınca ÅŸu sonuca varmak mümkün:
 
Her ne kadar önemsiz gösterilmeye çalışılsa da Gül’ün cumhurbaÅŸkanı adayı olması, muhalefet kanadındaki en ciddi senaryoydu ve AK Parti bu ihtimalin gerçekleÅŸmesini istemiyordu. O nedenle de “Aday olma” diyenler de en az “Aday ol” diyenler kadar emek harcadılar ve büyük ölçüde baÅŸarılı oldular.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.